Inhoud

Embargo regeling Prinsjesdagstukken

Sinds 2014 worden alle Prinsjesdagstukken op de vrijdag voor Prinsjesdag onder embargo aan de leden van de Eerste en Tweede Kamer verstrekt. In de namiddag van Prinsjesdag worden de stukken openbaar gemaakt. Al in de jaren vijftig van de vorige eeuw bestond er een dergelijke embargoregeling.

Zie voor een historisch overzicht van de embargoregeling: Publiek geheim. Commissie Prinsjesdagstukken, januari 2010.

Ondanks de embargoregeling vinden er elk jaar lekken plaats.

Op 22 augustus 2019 stelde Van Raak (SP) schriftelijke vragen naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf dat het kabinet zou werken aan een fonds voor economische ontwikkeling en dat met Prinsjesdag bekend zou maken. Zijn verzoek om de aldus gelekte plannen dan nu ook maar naar het parlement te sturen werd door minister-president Rutte op 2 september 2019 afgewezen. Zie: Aanhangsel 2018-2019, nrs. 3750, 3751 en 3752.

Op 5 september stelde Van Raak (SP) opnieuw schriftelijke vragen: nu over uitgelekte plannen voor het woonbeleid (zie: Overheid.nl) en over de zorgpremie (Zie: Overheid.nl ).

Er geld geen embargoregeling voor het Belastingplan, minister-president Rutte wees een dergelijk voorstel van de Tweede Kamer op 5 september 2019 nog eens af, zie: Overheid.nl.

Scroll naar top