Sinds 1 april 1980 kent de Nederlandse televisie uitzendingen door middel van teletekst. Kenmerk van teletekst is dat het gaat om stilstaande beelden die door de kijker in een door hem bepaalde volgorde en op een door hem bepaald tijdstip kunnen worden geraadpleegd. Die beelden worden uitgezonden op een kanaal dat wordt gebruikt voor reguliere uitzendingen of voor testbeelden.
Het teletekstprogramma voor de landelijke omroep wordt verzorgd door de NOS. Indien aan een lokale of regionale omroepinstelling zendtijd is toegewezen voor een televisieprogramma, heeft die instelling tevens zendtijd voor het verzorgen van een teletekstprogramma.
In een groot aantal gemeenten in Nederland bestaat de mogelijkheid om via de kabel programma’s te ontvangen door middel van een abonnement daarop. Een kabelexploitant moet, voordat hij abonneetelevisie gaat uitzenden, de totstandkoming van de overeenkomst tussen hem en de verzorger van het programma aanmelden bij het Commissariaat voor de Media. Het Commissariaat moet vervolgens beslissen over het al dan niet verlenen van een vergunning.
Sedert 30 augustus 1993 kent Nederland „dagtelevisie”: televisie die zich niet beperkt tot de avonduren. Roulerend zijn er op de drie publieke netten de gehele dag actuele evenementen, herhalingen en teletekstprogramma’s te zien.